Meniu

Mamos piene:

Svarbiausios maisto medžiagos

Mamos pienas - geriausias kūdikio maistas, kuriame yra visų kūdikiui būtinų maisto medžiagų. Todėl ypač svarbu, kad mamos mityba būtų sveika ir subalansuota. Šviežūs vaisiai, daržovės, neskaldytų grūdų produktai ir žuvis bent kartą per savaitę yra svarbūs mamos mityboje, kad ji bei kūdikis pakankamai gautų vitaminų, mineralų, mikroelementų ir gyvybiškai svarbių riebalų rūgščių.
Pagal pediatrų rekomendacijas, kaip profilaktinė priemonė, kūdikiui turėtų būti papildomai duodama vitamino D. Esant vitamino D trūkumui gali sutrikti kalcio įsisavinimas, o tai gali sukelti problemų ateityje. Mūsų šalyje, kur yra mažai saulės žiemą, o dermatologai pataria naudoti odos priežiūros priemones nuo saulės vasarą, kūdikiai kasdien turėtų gauti vitamino D savo pirmaisiais gyvenimo metais.

LCP (Omega-3 & 6)

LCP (Omega-3 ir 6) yra svarbūs palaikyti normalų smegenų, nervų sistemos ir regos vystymąsi. LCP riebalų rūgštys (arba LC-PUFA) yra polinesočiųjų riebalų rūgštys. Jos svarbios palaikyti normal smegenų, nervų sistemos ir regos vystymąsi. Normaliam vaiko vystymuisi pagrindinės LCP riebalų rūgštys yra arachidono rūgštis (AA) ir dokozaheksaeno rūgštis (DHR). Jų taip pat yra ir mamos piene.
Omega-3 riebalų rūgštys padeda palaikyti normalų kūdikių smegenų ir nervų ląstelių vystymąsi. Kadangi kūdikio smegenys auga ir bręsta iš esmės per pirmuosius dvejus gyvenimo metus, todėl svarbu reguliariai vartoti Omega-3 riebalų rūgščių: 0.5% paros suvartojamos energinės vertės kūdikis turėtų gauti iš Omega-3 riebalų rūgščių.

Natūralios pieno rūgšties bakterijos

Mamos piene yra įvairių pieno rūgšties bakterijų, kurios padeda krūtimi maitinamiems kūdikiams palaikyti normalią žarnyno mikroflorą. Mamos perduoda kūdikiams pieno rūgšties kultūras per savo pieną. Pieno rūgšties bakterijos į motions pieną patenka iš žarnyno bei odos floros ir padeda išvengti nepageidaujamų ar kenksmingų mikroorganizmų plitimo. Taip sukuriamas žindomo kūdikio apsauginis skydas, nes 70% imuninės sistemos yra žarnyne.

Mamos pieno skaidulinės medžiagos

Skaidulinės medžiagos mamos piene (oligosacharidai) tarnauja, kaip apsauginių pieno rūgšties bakterijų maistas ir todėl padeda palaikyti normalią žarnyno florą.

Kiti vertingi apsauginiai mamos pieno komponentai

Kūdikiai su mamos pienu gauna papildomų vertingų apsauginių komponentų, kurie palaiko normalų vaiko vystymąsi. 
Štai keletas pavyzdžių:

  • Antikūnai (imunoglobulinai) arba lizocimai: turi tiesioginį poveikį bakterijoms
  • Antioksidantai ir įvairios kitos medžiagos padeda kovoti su infekcija
  • Laktoferinas padeda organizmui įsisavinti geležį ir efektyviai veikia prieš bakterijas
  • Ne visų mamos pieno komponentų poveikis yra gerai žinomas
  • Daugelis kitų komponentų dar nėra pakankamai ištyrinėti