Niacinas svarbus energijos šaltinis

Kodėl niacinas yra toks svarbus?

Niacinas priklauso B vitaminų grupei. Organizmui būtinas niacinas dėl periferinės ir galvos smegenų kraujotakos, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Daugeliui fermentų, kurie dalyvauja energijos gamyboje reikia niacino. Bet niacinas svarbus ir kitur: jis teigiamai veikia nuotaiką, miegą ir širdies susitraukimų dažnį. Be to, niacinas padeda detoksikuoti organizmą.

Nėštumo ir maitinimo krūtimi laikotarpiu niacino poreikis siekia 15-17 mg per dieną.

Niacino šaltiniai

Žuvyje ir mėsoje ypač gausu niacino. Jo taip pat yra kiaušiniuose, neskaldytų grūdų produktuose, ankštiniuose augaluose, daržovėse ir vaisiuose. Vis dėlto, niacinas iš augalinės kilmės produktų nėra taip gerai absorbuojamas, kaip iš gyvulinės kilmės produktų. Gerai, kad niacinas yra gana atsparus šilumai, šviesai ir oro poveikiui. Maisto ruošimo metu niacino netenkama apie 20 %. Kadangi niacinas gali pasigaminti iš amino rūgšties (triptofano), verta vartoti produktus, kuriuose gausu baltymų. 

Niacino trūkumas

Tikriausiai geriausiai žinomas niacino trūkumo simptomas yra pelagra – pleiskanojanti oda. Pelagra buvo nustatyta 18-ame amžiuje tuose regionuose, kur pagrinde buvo vartojami kukurūzai ir soros, o jų sudėtyje yra tik šiek tiek natūralaus niacino. Net ir šiandien ši odos liga yra gana dažna trečiojo pasaulio šalyse. Pasiturinčiose šalyse pelagra nepasitaiko.

Niacino trūkumas gali sukelti miego ir virškinimo sutrikimus. Pirmieji požymiai: apetito stoka, sausa burna ir svorio kritimas. Gali pasireikšti galvos svaigimas, galvos skausmas, gali būti nedidelis sumišimas.