Į ką atkreipti dėmesį, kai nutraukiate pieną?

Net ir pirmosiomis po gimdymo savaitėmis būna situacijų, kai reikia apsipirkti, nueiti pas gydytoją ar kokie kiti socialiniai įsipareigojimai, kai reikia iš namų išeiti ilgesniam laikui.

Pirmiausia pasitikrinkite, ar galite kūdikį pasiimti su savimi,  o gal kas nors iš artimųjų galės Jums padėti.  Jūs visada rasite ramią vietą, kad pažindyti kūdikį. Jei žinote, kad tai nebus įmanoma, Jūs galite nusitraukti pienuko iš anksto. Tėtis ar kas nors kitas, kas prižiūrės Jūsų kūdikį, galės duoti pienuko iš buteliuko.

Nutrauktas mamos pienas turi būti laikomas atsakingai. Pasitarkite su akušere.

Nutrauktas mamos pienas gali būti laikomas šaldytuve +4°C - +6°C (prašome patikrinti temperatūrą termometru), švariame, nepažeistame, sandariai uždarytame maitinimo buteliuke (stiklo ar plastiko) ir ne ilgiau kaip 2 dienas. Nutrauktas mamos pienas neturėtų būti laikomas šaldytuvo durų lentynėlėje, o šaldytuvo gale, kur yra šalčiau.

Svarbu:
Viskas, kas liečiasi su mamos pienu, turi būti kruopščiai išplauta! Buteliukus ir žindukus išplaukite su šiltu muiluotu vandeniu ir šepetėliu, tada pavirinkite 3 min. arba išplaukite indaplovėje 65°C temperatūroje.
Jei pienas laikomas ilgiau, jį reikia užšaldyti -20°C temperatūroje. Atšildyti pieną geriausia 24 val. laikotarpyje šaldytuve. Jei reikia pieną vartoti greičiau, galima atšildyti po tekančiu šaltu ar drungnu (maks. 37°C) vandeniu. Tuo metu indelį sandariai uždarykite, kad į jį nepatektų vandens. Kai norėsite atšildyti pienuką, tai nenaudokite mikrobangų krosnelės.

Prieš vartojimą pienuką buteliuke švelniai pajudinkite sukamaisiais judesiais (nepurtykite!), nes pieno riebalai nusėda ant buteliuko sienelių.