Vitaminas B12

Kodėl vitaminas B12 yra toks svarbus?

Vitaminas B12 prisideda prie raudonųjų kraujo ląstelių susidarymo. Be to, kaip ir folio rūgštis, vitaminas B12 dalyvauja ląstelių formavimesi ir organizme reguliuoja augimo procesus. Vitamino B12 svarba nėštumo laikotarpiu yra akivaizdi.

Vitamino B12 šaltiniai

Vitaminas B12 randamas tik gyvulinės kilmės maisto produktuose, pavyzdžiui, kepenyse, mėsoje, kiaušiniuose, piene ir sūryje. Griežtiems vegetarams (vadinamieji veganai), kurie visiškai nevartoja gyvulinės kilmės maisto produktų, gali trūkti vitamino B12. Vegetarai, kurie pakankamai vartoja pieno produktų ir kiaušinių paprastai neturi jokių trūkumų.

Palyginus su kitomis maistinėmis medžiagomis, vitaminas B12 yra gana atsparus išorės poveikiui ir jo reikia nedideliais kiekiais - tačiau jis yra būtinas.

Vitamino B12 trūkumas

Laboratorijoje trūkumas nustatomas, kai kraujo sudėtyje yra mažiau (bet didesnių) raudonųjų kraujo ląstelių. Be to, iškyla problemos, kurios susijusios su naujų ląstelių formavimusi, taip pat atsiranda neurologinių sutrikimų. Bendri simptomai: silpnumas, blyškumas, širdies plakimas, dusulys ir greitas nuovargis.